Kan ik mijn mobiele telefoon in de hele EU gebruiken zonder extra te hoeven betalen?
JA. In een ander EU-land bellen, sms’en of internetten valt onder uw binnenlandse bundel. De belminuten, sms’jes en gigabytes aan data die u in een ander EU-land verbruikt, worden dus berekend op basis van de tarieven van uw nationale tariefplan of worden afgetrokken van uw bundeltegoed, net zoals thuis.
Kan ik automatisch in de EU roamen tegen thuistarief of moet ik iets doen om dit te activeren?
Je hoeft er helemaal niets voor te doen. Uw provider moet u automatisch toegang geven tot roaming in de EU tegen binnenlandse tarieven.
Ik ga voor zes maanden voor mijn werk naar Hongarije. Kan ik mijn Nederlandse of Belgische mobiele telefoon daar gebruiken? Wordt dit nog steeds als roaming beschouwd of moet ik toch extra betalen voor bellen, sms’en en internetten?
Als u voor zes maanden naar Hongarije vertrekt, is het misschien beter om daar een Hongaarse simkaart te kopen voor uw telefoon.
De algemene regel is dat zolang u meer tijd in eigen land doorbrengt dan in het buitenland of u uw mobiele telefoon in eigen land meer gebruikt dan in het buitenland, u het thuistarief betaalt. Dit wordt gezien als een redelijk gebruik van roamingdiensten.
Om na te gaan of dit bij u het geval is, kan uw provider controleren hoelang en hoeveel u heeft geroamd in de laatste vier maanden. Als u in die periode meer in andere EU-landen bent geweest dan thuis én u in andere EU-landen meer gebruik heeft gemaakt van mobiele diensten dan thuis, kan uw mobiele provider contact met u opnemen om u te melden dat u een toeslag zult moeten betalen als u nog langer in het buitenland blijft.
Om dat te voorkomen moet u dan binnen twee weken uw telefoon weer meer in eigen land gaan gebruiken dan in het buitenland. Anders kan uw provider vanaf de dag van de waarschuwing de volgende toeslagen in rekening brengen:
- 0,022 euro per minuut (exclusief btw) voor telefoongesprekken
- 0,004euro per sms (exclusief btw)
- 2euro per gigabyte data (exclusief btw)
Ik woon in België en mijn dochter gaat vier maanden in Duitsland studeren. Vallen mijn telefoongesprekken met haar ook onder de roamingregels?
NEE. Vanuit eigen land naar een ander EU-land bellen is geen roaming. Daarvoor gelden de regels dus niet. Maar ook voor dit soort gesprekken (naar mobiele telefoons en vaste lijnen) en sms’jes gelden op grond van de EU-regels maximumtarieven. Wanneer u uw dochter in Duitsland belt, kost dat maximaal 0,19euro per minuut (exclusief btw). Een sms’je sturen kost maximaal 0,06euro (exclusief btw).
In mijn bundel zit ook 3GB data. Mag ik die helemaal opmaken wanneer ik binnen de EU op reis ga?
JA. Als uw mobiele provider u niet uitdrukkelijk heeft verteld dat er een limiet voor dataroaming geldt, mag u het volledige datavolume van uw nationale bundel ook in een ander EU-land gebruiken.
Zo’n limiet is alleen mogelijk als u minder betaalt dan 1euro per gigabyte.
Ik heb een bundel met onbeperkt bellen, sms’en en surfen. Geldt dat ook als ik naar een ander EU-land reis?
JA. U kunt ook onbeperkt bellen en sms’en, ongeacht waar in de EU. Voor internetten geldt dat u bij roamen dan een groot, maar niet onbeperkt datavolume moet krijgen. Uw mobiele provider moet u altijd vertellen over hoeveel roamingdata u beschikt. Hoeveel dat is hangt af van hoeveel u betaalt voor uw bundel. Het aantal gigabytes moet ten minste tweemaal zo groot zijn als het getal dat u krijgt door uw maandelijkse abonnementsgeld (exclusief btw) te delen door 2euro (de maximumprijs in euro van één gigabyte die uw provider aan de buitenlandse provider moet betalen wanneer u uw telefoon in een ander EU-land gebruikt).
U betaalt bijvoorbeeld 40euro (exclusief btw) per maand voor uw mobiele bundel met onbeperkt bellen, sms’en en internetten. Bij roamen binnen de EU heeft u recht op een onbeperkt aantal gesprekken en sms-berichten, en ten minste 40GB aan data (2×(40euro:2euro)=40).
Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 2euro per gigabyte (exclusief btw).
Ik heb een telefoon met prepaidkaart. Kan ik die toch gebruiken als ik in een ander EU-land op vakantie ben?
JA. U betaalt precies dezelfde tarieven voor gesprekken en sms’en als thuis. Betaalt u voor data minder dan 2 euro per gigabyte, dan mag uw aanbieder een limiet stellen aan uw dataverbruik in het buitenland. Deze limiet moet ten minste gelijk zijn aan het datavolume dat wordt verkregen door het resterende tegoed op uw prepaidkaart (wanneer u begint met dataroamen) te delen door 2euro. Staat er bijvoorbeeld nog 12 euro op uw simkaart als u begint te roamen, dan moet u minstens 6GB aan roamingdata krijgen (12euro:2euro = 6).
Ik ga een cruise van een week maken op de Middellandse Zee. Kan ik aan boord mijn mobiele telefoon gebruiken tegen dezelfde tarieven als thuis?
JA, maar opgelet! Zolang uw mobiele telefoon maar verbinding maakt met een gsm-mast op de oever of aan de kust van een EU-land, bent u binnen de EU aan het roamen en kunt u tegen dezelfde tarieven bellen, sms’en en surfen als thuis. Maar de EU-roamingregels gelden alleen voor dit zogenaamde terrestrische mobiele netwerk. Maakt uw telefoon tijdens uw cruise verbinding via een ander netwerk, bijvoorbeeld het satellietsysteem van het cruiseschip, dan zijn de bindende EU-tariefplafonds niet van toepassing en wellicht moet u (veel) extra betalen. Als u extra kosten wilt vermijden, is het veiliger om de roaming op uw toestel te deactiveren of de vliegtuigmodus te activeren terwijl u op zee bent.
Ik woon in Spanje dichtbij de Franse grens en mijn telefoon maakt vaak verbinding met een Frans netwerk in plaats van dat van mijn Spaanse aanbieder. Betekent dit dat ik snel aan mijn roaminglimiet zit?
NEE. Elke dag waarop uw telefoon minstens één keer verbinding maakt met uw binnenlandse netwerk, wordt beschouwd als een dag waarop u thuis bent en dus niet roamt. Uw provider kan u uitleggen hoe u onbedoelde roaming kunt voorkomen.