Zo werkt mobiel internet in het buitenland!
Op vakantie naar het buitenland? Dan is het goed om te weten hoe het met mobiele data zit op je plaats van bestemming. Je wilt natuurlijk niet dat je bij terugkomst een gepeperde rekening ontvangt voor het uploaden van je vakantiefoto’s naar je social media. Het gebruik van mobiel internet in het buitenland wordt ‘roaming’ (of ‘data roaming’) genoemd. Hoe dit werkt en wanneer je roaming het beste aan- of uitzet, leggen we je hieronder uit.
Hoe werkt roaming?
Ga je met je telefoon (of tablet of smartwatch) online in het buitenland? Dan maakt je device verbinding met het netwerk van een lokale telecomprovider. Doordat jij geen contract met deze provider hebt, kan dit leiden tot een hoge rekening, die vervolgens via je eigen provider bij jou terechtkomt. Gelukkig zijn er op Europees niveau afspraken gemaakt, die ervoor zorgen dat je overal binnen de EU gebruik kunt maken van je eigen internetbundel. Engeland, IJsland en Zwitserland vallen officieel niet binnen de EU, maar honoreren deze afspraak ook. In deze landen hoef je je dus ook geen zorgen te maken om extra kosten voor roaming.
Tip: Ga jij naar Turkije? Dan is het goed om te weten dat je alleen bij Vodafone ook gebruik kunt maken van je eigen bundel in Turkije.
Roaming aan- of uitzetten?
Je kunt roaming aan- of uitzetten in de instellingen van je toestel. Staat roaming uit? Dan heb je geen mobiel internet in het buitenland én hoef je je ook geen zorgen te maken over extra kosten. Hieronder leggen we je uit in welke situaties het handig is om roaming aan of juist uit te zetten.
Binnen de EU: roaming aan
Blijf je binnen de EU, Zwitserland, IJsland of Engeland (en alleen bij Vodafone ook in Turkije), dan kun je roaming met een gerust hart aanzetten. Je maakt dan gewoon gebruik van je eigen bundel, inclusief alle voorwaarden die daarbij horen.
Buiten de EU: roaming uit of buitenlandbundel
Buiten de EU kun je geen gebruikmaken van je eigen bundel. Zet je roaming toch aan? Dan zal de buitenlandse provider jou hiervoor kosten in rekening brengen, die je bij thuiskomst terugvindt op je telefoonrekening. Wil je toch gebruikmaken van roaming buiten de EU? Sluit dan een extra buitenlandbundel bij ons af, om zo de extra kosten binnen de perken te houden.
Aruba, Bonaire en Curaçao: roaming uit of buitenlandbundel
De ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao vallen niet binnen de EU. Dit betekent dat je op deze eilanden geen gebruik kunt maken van je eigen internetbundel. Maak je gebruik van een buitenlandbundel? Dan kun je roaming aanzetten. Heb je geen extra bundel afgesloten? Laat roaming dan uitstaan en maak alleen gebruik van wifi.
Op zee: roaming uit
Verblijf je op zee? Bijvoorbeeld omdat je een cruise aan het maken bent? Dan is het goed om te weten dat hier vaak geen lokale telecomproviders beschikbaar zijn. Wil je gebruikmaken van roaming op zee, dan maakt je telefoon daarvoor verbinding met een satelliet. Dit netwerk valt niet onder de EU-regels en kost vaak enorm veel geld. Bij Vodafone is dit altijd€ 7,50 per MB. Wij adviseren je daarom om roaming op zee altijd uit te zetten en gebruik te maken van wifi.
Roaming instellen op je iPhone
Heb jij een iPhone en wil je roaming aan- of uitzetten? Volg dan de volgende stappen:
- Open de app ‘Instellingen’ en ga naar ‘Mobiel netwerk’;
- Ga vervolgens naar ‘Opties mobiele data’;
- Met de schuifknop achter ‘Dataroaming’ kun je roaming nu aan- of uitzetten.
Roaming instellen op je Android-telefoon
Heb je een Android-toestel, zoals een Samsung, Fairphone of OPPO? Dan kun je roaming als volgt instellen:
- Open de app ‘Instellingen’ en ga naar ‘Verbindingen’;
- Ga vervolgens naar ‘Mobiele netwerken’;
- Met de schuifknop achter ‘Roaming’ kun je roaming nu aan- of uitzetten.
Werkt roaming niet?
Ben je in het buitenland, check of data roaming op je telefoon aan staat. Krijg je geen verbinding met het internet? Dan kun je dit vaak eenvoudig oplossen door je telefoon opnieuw op te starten. Nergens ter wereld zijn de netwerken zo goed als in Nederland, in het buitenland is er niet overal 3G, 4G of 5G bereik. Overal ter wereld zetten steeds meer buitenlandse netwerken 2G en 3G netwerken uit, zoals in Amerika waar je enkel met een 4G toestel verbinding kan maken met 4G netwerk. Een 2G en/of 3G toestel kan geen verbinding maken met een 4G netwerk.