Op vakantie! Je bent er helemaal klaar voor, maar nog één dingetje: kun je roaming nou wel of niet aanzetten? Tijd voor een opfriscursus.
Lees verder na de advertentie.
Steun Android Planet
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Opfriscursus: een simpele uitleg over roaming
Vroeger betaalde je een vermogen om vanaf de Franse of Spaanse camping naar het thuisfront te bellen, maar die tijden zijn gelukkig voorbij.
In 2017 werden de zogeheten roamingkosten afgeschaft en daardoor hoef je binnen landen in de Europese Unie (EU) niet extra te betalen voor bellen, internetten en sms’en. Je belt immers ‘gewoon’ vanuit je bundel. Zolang je niet buitenbundel gaat, loop je dus niet tegen onverwachte kosten aan.
Feit blijft dat roaming een technische aangelegenheid blijft en er hier en daar addertjes onder het gras zitten. In dit artikel lopen we deze aandachtspunten met je door.
Snelnavigatie
Wat is roaming? De uitzonderingen Ga je naar Caribisch Nederland? Roamingkosten voorkomen Onbeperkt is niet echt onbeperkt Roaming helemaal uitzetten Conclusie: Roaming wel/niet aanzetten
Wat is roaming?
Maar eerst: wat is roaming eigenlijk? Letterlijk vertaald kom je op iets als “rondzwerven” uit, maar in telefooncontext draait het vooral om het gebruik van lokale telefoonnetwerken.
Het is eigenlijk heel simpel. Als je in het buitenland wil bellen, internetten of sms’en, maakt je telefoon verbinding met een zendmast van een lokale provider. Dat netwerk stuurt berichten en telefoontjes door naar het (Nederlandse) netwerk van je eigen provider.
Dit kost geld en tot 2017 legde de provider de rekening hiervoor bij jou neer. De EU-regels hebben hier een eind aan gemaakt. Binnen de EU is je telefoonabonnement dus ‘gewoon’ geldig zoals in Nederland, waar je ook bent.
De addertjes onder het gras
Zoals gezegd mogen Nederlandse providers geen roamingkosten rekenen voor gebruik in de Europese Unie. Dit geldt overigens ook voor landen die onderdeel zijn van de Europese Economische Ruimte (EER): IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
Ga je op reis buiten de EU of EER, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Indonesië? Dan krijg je wel met roamingkosten te maken.
Wie naar Zwitserland gaat doet er verstandig aan om te controleren of zijn/haar provider roamingkosten rekent. Zwitserland is immers geen onderdeel van de EU of EER, maar ligt wel in Europa. Bij KPN betaal je bijvoorbeeld geen roamingkosten, maar bij Odido wel.
Het Verenigd Koninkrijk zit sinds de Brexit niet officieel meer in de EU, maar gelukkig is er qua roaming weinig veranderd. In Engeland, Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Schotland en Wales heb je dus niet met roamingkosten te maken.
Roaming in Carabisch Nederland en op zee
Bezoek je het zonnige gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden? In Aruba, Curacao en Sint Maarten moet je wél betalen voor roaming. De kosten hiervoor verschillen per provider. Hetzelfde geldt voor de drie bijzondere gemeenten in Caribisch Nederland: Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Ook op zee en in de lucht moet je uitkijken qua telefoongebruik. Wie bijvoorbeeld op cruisevakantie gaat of de boot naar het Verenigd Koninkrijk pakt bevindt zich (waarschijnlijk) in internationale wateren. Op dat moment maakt je telefoon geen verbinding met een lokale zendmast, maar met een satelliet. Ditzelfde geldt voor telefoongebruik in een vliegtuig.
Je betaalt dan het zogeheten maritiem tarief en dat kan flink in de papieren lopen. Een foto versturen kan zo een kleine tien euro kosten. Extra nadelig is dat er geen maximumprijzen voor roaming via satellieten is. Met andere woorden: de rekening kan bizar hoog uitvallen. Zet roaming dus niet aan op zee of in het vliegtuig.
Roamingkosten voorkomen
Ga je naar een plek waar je wél voor roaming betaalt? Controleer dan of jouw provider speciale buitenlandbundels aanbiedt. Deze bundels zijn meestal per dag te activeren en relatief voordelig.
Een andere oplossing is het aanschaffen van een lokale simkaart. Door tijdelijk met een lokaal nummer te bellen, profiteer je waarschijnlijk van gunstigere tarieven. Helemaal makkelijk is het aanschaffen van een esim. Steeds meer telefoons kunnen met deze digitale simkaartjes overweg en de aanschaf is heel simpel.
Lees ook: Op vakantie of reis doe je met een esim van Nomad
Steun Android Planet
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
‘Onbeperkt’ internet: niet helemaal onbeperkt
Opinie: providers moeten beter waarschuwen over roaming
Lees verderOok iets om rekening mee te houden: onbeperkt internet dat toch niet helemaal onbeperkt is. Veel telecomaanbieders hanteren een zogeheten “beleid inzake redelijk gebruik”, oftewel een fair-use-beleid.
Dit houdt in dat je in het buitenland geen onbeperkte internetbundel hebt, maar een ‘grote’ bundel. De exacte hoeveelheid gigabytes (GB) hangt van je contract af. Als vuistregel kun je aanhouden dat het tenminste het dubbele moet zijn van het maandbedrag (exclusief btw) dat je nu betaalt voor de maximale groothandelsprijs voor dataroaming: 2 euro per GB. Je provider kan je precies vertellen hoeveel dit bedraagt.
Een rekenvoorbeeld: Je betaalt 40 euro per maand (exclusief btw) voor een telefoonabonnement met onbeperkt bellen, internetten en sms’en. Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, heb je recht op onbeperkt bellen en sms’en, en tenminste 40GB internetdata (2 X (40 euro / 2 euro)).
Providers werken met eerder aangehaalde fair use-voorwaarden om misbruik te voorkomen. Anders zou je als Nederlander bijvoorbeeld een buitenlands telefoonabonnement kunnen afsluiten en vervolgens altijd roamen.
Er is wel een uitzondering voor grenswerkers. Wie in land A woont en in land B werkt, mag kiezen in welk land hij of zij een telefoonabonnement afsluit.
Roaming uitzetten
Wil je het zekere voor het onzekere nemen of ga je op reis naar een plek waar je flinke roamingkosten betaalt? De optie uitzetten is vrij simpel:
- Pak je Android-telefoon erbij en ga naar de Instellingen-app;
- Tik op ‘Netwerk en internet’ en kies jouw provider onder het kopje ‘Simkaarten’;
- Verschuif de schakelaar bij ‘Roaming’ zodat het vakje grijs kleurt.
De specifieke aanwijzingen verschillen per Android-telefoon, maar in grote lijnen komt het op bovenstaande stappen neer. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je bij de netwerkinstellingen van het toestel terechtkomt. Daar kom je honderd procent iets tegen dat over roaming gaat.
Wie (tijdens het reizen) helemaal geen risico op een hoge telefoonrekening wil lopen, kan zijn of haar smartphone op de vliegtuigmodus zetten.
Samenvatting: Moet roaming aan of uit op vakantie?
Concluderend komen we uit op de volgende algemene adviezen. Er zitten dus verschillen in de dekkingsvoorwaarden van providers, maar in grote lijnen komen de volgende scenario’s naar voren.
- Roaming in de EU en EER: aan. Je betaalt hier geen roamingkosten.
- Roaming in Caribisch Nederland: misschien. Je betaalt hier roamingkosten, maar mogelijk biedt je telecomprovider een voordelige (wereld)bundel aan.
- Roaming in het Verenigd Koninkrijk: aan. Je betaalt hier geen roamingkosten.
- Roaming op wereldreis: misschien. Je betaalt hier roamingkosten, maar mogelijk biedt je telecomprovider een voordelige (wereld)bundel aan.
- Roaming op zee of in de lucht: uit. Op zee of in de lucht maakt je telefoon verbinding met het satellietsysteem en betaal je roamingkosten. Er zit geen maximum aan deze kosten, dus een enkele foto versturen kan al een kleine tien euro kosten.
Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.